Op zoek naar de beste prijs voor een keukenrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Keuken renoveren prijs

Wil je je keuken renoveren en ben je benieuwd naar de prijs van die klus? Op deze pagina lees je alles over de richtprijs van een keukenrenovatie en met welke kosten je meer rekening moet houden bij verschillende renovatiewerkzaamheden, zoals de keukendeurtjes of het keukenblad vervangen of het laten plaatsen van nieuwe inbouwapparatuur. Wil je besparen op de kosten van een keuken opknappen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal prijsopgaven van keukenspecialisten uit de buurt. Door deze op prijs en aanbod te vergelijken, kies je eenvoudig en snel de vakman met de beste deal. Zo laat je je keukenrenovatie altijd zo goedkoop mogelijk uitvoeren!

keuken renoveren prijs

Wat kost een keukenrenovatie gemiddeld?

De prijs van een keukenrenovatie is afhankelijk van het aantal onderdelen dat je laat renoveren, de grootte van je keuken en van het materiaal dat je voor je nieuwe frontjes kiest. Een standaardrenovatie bestaat uit het vervangen van de keukendeurtjes en -frontjes en de panelen voor de koelkast en afwasmachine. Voor een kleine keuken met 3 deurtjes moet je dan rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €350,- en €950,- in totaal.

Hoe groter je keuken, hoe meer frontjes er vervangen moeten worden en hoe hoger de prijs wordt. Bij een gemiddelde keuken met 8 deurtjes komen de totale kosten gemiddeld tussen de €900,- en €2.000,-. De keukenrenovatie van een grote keuken met 12 keukenkastjes kost in totaal ongeveer €1.000,- tot €3.000,-.

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van de gemiddelde kostprijs van een totaalrenovatie van je keuken.

Keuken renoveren Bijvoorbeeld (incl. handgrepen en scharnieren) Gemiddelde kosten, incl. btw en arbeidskosten
Kleine keuken / bijkeuken – 3 keukendeuren
– 3 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
€350,- tot €950,-
Keuken van gemiddelde grootte – 8 keukendeuren
– 5 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
€900,- tot €2.000,-
Grote keuken – 12 keukendeuren
– 7 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
€1.000,- tot €3.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per keukenspecialist verschillen. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

Wat beïnvloedt de prijs van de keukenrenovatie?


Zoals eerder gezegd zijn er drie factoren van invloed op de totaalprijs van je keukenrenovatie.

  • De grootte van je keuken: over het algemeen geldt dat een grotere keuken duurder is om te renoveren dan een kleine keuken. Een kleine keuken renoveren kost bijvoorbeeld ongeveer €350,- tot €950,-, terwijl een grote keuken €1.000,- tot €3.000,- kost.
  • De gekozen materialen: je kan de kosten zo laag mogelijk houden door de kiezen voor budgetvriendelijke materialen, zoals fineer kastjes. Voor een luxere uitstraling kies je voor massief houten frontjes of een keukenblad van natuursteen. Daar zijn wel hogere kosten aan verbonden.
  • Het aantal onderdelen dat je laat vervangen. Meestal gaat het om het vernieuwen van de keukenfrontjes, maar het is ook mogelijk te kiezen voor nieuwe keukenapparatuur, een nieuwe spatwand of dampkap of een nieuw keukenblad. Je lees hieronder meer over de kosten van alle mogelijkheden. Zo kan je ook gemakkelijk de kosten van jouw keukenrenovatie berekenen.

Benieuwd naar de exacte prijs van een keukenrenovatie?

Ontvangt gratis offertes, je zit nergens aan vast!

1. Keukendeurtjes en -frontjes

De frontjes op je keukenkastjes en -laden zijn van grote invloed op de uitstraling van je keuken. Het vervangen van alle frontjes heeft dan ook een groots resultaat: je keuken ziet er als nieuw uit! Frontjes voor een nieuwe keuken hebben een gemiddelde prijs van €900,- in totaal, uitgaande van 6 deurtjes en 3 ladefronten.

De exacte prijs van renoveren is afhankelijk van de materialen die je kiest en of je ook nieuwe handgrepen laat plaatsen. Massief houten frontjes zijn bijvoorbeeld duurder dan fineer deurtjes met een houtlook.

Onderdeel Bestaat uit Gemiddelde prijs*
Nieuwe keukendeurtjes 6 deurtjes, 3 ladefronten €900,-

2. Keukenkastjes

Als je keukenkastjes nog in goede staat zijn, is het niet nodig deze te vervangen. Bij een keukenrenovatie worden soms wel enkele keukenkastjes vervangen, wanneer deze kapot zijn of door ouderdom bijna uit elkaar vallen.

De kosten van nieuwe kastjes komt voor een gemiddelde keuken uit op ongeveer €900,-. Voor deze prijs worden wel alle kastjes en lades vervangen. Wil je één of twee kapotte kastjes vervangen? Dan liggen de kosten lager. Voor exacte kosten vraag je best gratis offertes aan!

Onderdeel Bestaat uit Gemiddelde prijs*
Nieuwe keukendeurtjes 6 onderkastjes met lades, 3 bovenkastjes en ombouw koelkast €900,-

3. Nieuwe handgrepen

Met nieuwe grepen maak je je nieuwe keukenfrontjes helemaal af. Je hebt een ruime keuze uit verschillende materialen en stijlen.

Voor een landelijke keuken kiest men bijvoorbeeld vaak voor nostalgische komgrepen. De strakke stanggreep past beter in een moderne keuken. Wat betreft materialen is rvs een zeer populaire keuze, maar ook mat chroom is mogelijk of zelfs hout. Er zijn altijd grepen die bij je smaak passen!

Wat kosten handgrepen? Gemiddeld kost een keukengreep €5,- per stuk. Een standaard keuken heeft ongeveer 7 grepen, waardoor de totaalprijs op €35,- komt.

keukenrenovatie prijs

4. Inbouwapparatuur

Is koken een hobby van je? Dan is het leuk om nieuwe inbouwapparatuur te laten plaatsen. Je maakt dan gebruik van de nieuwste technieken om de lekkerste maaltijden te bereiken. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je oven kapot is gegaan of je kookplaat versleten. Dan vervang je deze best zo snel mogelijk.

Een nieuwe inbouwoven begint bij een prijs van €250,- en een inbouwvaatwasser bij €350,-. Een nieuwe koelkast koop je vanaf ongeveer €400,-. In de volgende prijstabel vind je meer richtprijzen.

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Kookplaat (inbouw) Vanaf €200,-
Inbouwoven Vanaf €250,-
Inbouwvaatwasser Vanaf €350,-
Koelkast (inbouw) Vanaf €400,-

5. Keukenblad

Een nieuw keukenblad hoeft niet veel te kosten, maar geeft wel een nieuw uiterlijk aan je koken. Een nieuw keukenblad ziet er niet alleen mooi uit, het is ook veel hygiënischer dan een versleten blad.

Je hebt keuze uit verschillende materialen. Het gekozen materiaal bepaalt voor het grootste gedeelte de prijs. Kunststof is bijvoorbeeld de goedkoopste optie met een gemiddelde prijs van €80,- per strekkende meter. Tegenwoordig is beton ook een populaire keuze door de industriële uitstraling. Een betonnen keukenblad kost ongeveer €200,- per strekkende meter. In de volgende prijstabel vind je meer richtprijzen van keukenbladen.

Type keukenblad Gemiddelde prijs*
Kunststof Vanaf €80,- per lopende meter
Hout Vanaf €100,- per lopende meter
Glas Vanaf €120,- per lopende meter
Graniet Vanaf €120,- per lopende meter
Beton Vanaf €200,- per vierkante meter
Dekton Vanaf €300,- per lopende meter
Inox Vanaf €400,- per lopende meter
Corian Vanaf €400,- per lopende meter
Composiet Vanaf €600,- per vierkante meter

Besparen op de prijs van een keukenrenovatie?

Vergelijk offertes en kies de vakman met de beste deal!

6. Spoelbak

Bij het vervangen van het keukenblad kiest men vaak ook voor een nieuwe spoelbak. Waar rvs jarenlang de standaard was, heb je tegenwoordig keuze uit meerdere materialen, zoals keramiek of composiet in verschillende kleuren. Een grote, rechthoekige spoelbak geeft een moderne uitstraling en past in bijna alle keukens. Of kies voor twee spoelbakken voor extra ruimte.

Een nieuwe spoelbak kost gemiddeld tussen de €200,- en €600,-.

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Spoelbak €200,- tot €600,-

7. Dampkap

Dankzij de dampkap blijft je woning tijdens het koken fris ruiken. Bij het uitkiezen van een nieuwe dampkap is het belangijk om te kijken naar het afzuigsysteem in je keuken. Al ser geen luchtafvoer naar buiten is, heb je een kap nodig die ook geschikt is voor recirculatie. Tegenwoordig zijn er ook dampkappen verkrijgbaar die dichter tegen de wand gemonteerd worden, zodat je zicht op het fornuis niet belemmerd wordt.

Een nieuwe dampkap heeft een gemiddelde prijs van €450,- tot €1.600,-.

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Dampkap €450,- tot €1.600,-

8. Spatwand, tegels of verf

De achterwand in je keuken bepaalt voor een groot deel de look van je keuken. Waar vroeger keukentegels standaard waren, zie je die nu vooral nog in landelijke keukens. Glazen spatwanden zijn nu heel populair. Het glas is bestand tegen hoge temperaturen, gemakkelijk schoon te maken en het zorgt voor een moderne en strakke uitstraling. Je hebt keuze uit helder of gekleurd glas. Een spatwand van glas kost gemiddeld €45,- tot €170,-.

Voor een extra luxueuze uitstraling kies je voor een spatwand met ingebouwde LED-verlichting. Dat kost ongeveer €1.250,-.

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Spatwand in helder glas €45,- tot €65,-
Spatwand in extra helder glas €140,- tot €160,-
Spatwand in gekleurd / gelakt glas €150,- tot €170,-
Spatwand met volledige LED-verlichting €1.250,-
Keukentegels Vanaf €10,- per m²
Verf voor keukenrenovatie Vanaf €10,- per liter

keukenrenovatie goedkoop

9. Keukenkraan

Ook in keukenkranen heb je een uitgebreid assortiment om uit te kiezen. Een mengkraan is tegenwoordig standaard, maar dan zijn er verschillende modellen. In een keuken is een uittrekbare kraan erg handig, maar ook een industriële spoelkraan wordt veel gekozen. Of ga voor ultiem gemak en laat een handige kokendwaterkraan installeren. Dan hoef je nooit meer te wachten op de waterkoker om kopje thee te zetten.

De prijzen van keukenkranen zijn afhankelijk van het model dat je kiest. Een degelijke kraan heeft een gemiddelde prijs van €200,-.

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Degelijke keukenkraan €200,-

10. Verlichting

Ook in de keuken is verlichting erg belangrijk. Je wilt als je staat te koken natuurlijk goed zien wat je doet, waardoor boven het aanrecht goede verlichting nodig is. Maar als je aan het dineren bent, is het fijn als je ook sfeerverlichting hebt.

Een nieuwe lamp begint bij een prijs van ongeveer €10,- per stuk, maar de exacte prijs van verlichting is natuurlijk sterk afhankelijk van je wensen en het lichtplan dat daaruit gemaakt wordt. Een keukenspecialist geeft je graag persoonlijk advies.

11. Kookeiland

Altijd al gedroomd van een kookeiland? Daar hoef je geen nieuwe keuken voor te laten plaatsen! Ook in bestaande keukens is het mogelijk om een kookeiland te krijgen. Afhankelijk van de ruimte is een vrijstaand eiland of een half vrijstaand eiland mogelijk. Wil je koken op het kookeiland, of ook de wasbak erin laten plaatsen? Dan legt de vakman de benodigde leidingen daarvoor aan.

Wat kost een kookeiland? Een gemiddeld kookeiland heeft een prijs van rond de €5.000,-. De exacte prijs is sterk afhankelijk van de situatie, de benodigde aansluitingen, de apparatuur en de benodigde materialen.

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Degelijk keukeneiland (inclusief bijbehorende materialen en producten) €5.000,-

3 handige bespaartips

Hoewel een keukenrenovatie al veel goedkoper is dan een nieuwe keuken laten plaatsen, wil je de prijs natuurlijk zo laag mogelijk houden. Maak daarom gebruik van deze drie handige bespaartips!

  • Wil je je handen wel uit de mouwen steken? Help dan de specialisten mee door bijvoorbeeld voor het renoveren de keuken leeg te maken en achteraf op te ruimen. Daarmee bespaar je op de arbeidskosten.
  • Let bij de aankoop van nieuwe keukenapparatuur op het elektriciteitsverbruik. Dat staat altijd duidelijk op de verpakking aangegeven met letters. A+++ is het zuinigst en D het minst zuinig. Met zuinige apparatuur bespaar je de gehele levensduur van het apparaat op elektriciteit.
  • Als je je keuken er ouderwets uit vindt zien is het leuk om, naast het renoveren van enkele onderdelen van de keuken, ook een aantal opvallende accessoires te vervangen. Daarbij kan je denken aan het koffiezetapparaat, het kruidenrekje of het porselein. Nieuwe accessoires zijn goed te betalen en geven je keuken een frisse look.

nieuwe keuken prijs

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Met een gerenoveerde keuken geniet je elke dag van een prachtige keuken, zonder dat je lang in een verbouwing zit of een helemaal nieuwe keuken laat plaatsen. Met een keukenspecialist ben je altijd verzekerd van vakwerk, waar je lang van profiteert!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes voor renoveren te vergelijken op basis van prijs en aanbod zie je snel welke keukenexpert het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je een goede prijs betaalt voor je keukenrenovatie!

Gratis offertes vergelijken